Kuře na česneku se šafránem - recept cpt. Cooka
2 porce:  1 menší kuře, 5 dkg oleje, 7 dkg cibule, 10 cl vína sherry, 2.5  žloutku, 2 stroužky česneku, 6 dkg mandlí, sůl, mletý pepř, šafrán, zelená petrželka
Menší kuře se vykuchá, očistí, opláchne, zbaví kůže a vykostí. Maso se nakrájí na větší kostky, osolí, opepří, krátce opeče na horkém oleji a vyjme. Ve zbylém oleji se lehce osmahne jemně nakrájená cibule, přidá se opečené kuřecí maso a zalije se vínem šery. Dusí se do měkka, podle potřeby s trochou silného nemastného slepičího vývaru nebo šťávy z pečeného kuřete. Natvrdo vařené žloutky, třený česnek bez soli a slupek zbavené, jemně strouhané mandle se dobře promíchají (např. v mixéru). Kousky kuřete se vyjmou, do šťávy s cibulí a vínem šery se přidá směs žloutků, česneku a mandlí, vše se dobře rozmíchá a krátce podusí (omáčka má být středně hustá). Do hotové omáčky se přidá šafrán a dušené kousky kuřete, vše se znovu krátce podusí a podle potřeby přisolí.
Hotový pokrm se sype strouhaným vařeným žloutkem, sekanou zelenou petrželí a jemně strouhanými, slupky zbavenými mandlemi. Vhodnou přílohou je rýže nebo těstoviny.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka