Hladká Ančka - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg brambor, 1 l vody, sůl, kmín, 1 l podmáslí, 1 dl smetany, 1 lžíce hladké mouky, ocet, čerstvé houby, vejce
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme vařit dopoloměkka. Podmáslí smícháme s naběračkou smetany (stačí však jen obyčejné mléko) a moukou, dobře rozkvedláme a nalijeme do vody s bramborami. Polévku necháme povařit a podle potřeby osolíme a ochutíme trochou octa. Výborné jsou do ní čerstvé houby. Kdo chce, může polévku vylepšit vejcem (nebo žloutkem), které rozkvedláme zvlášť v troše polévky a již pak nevaříme.
Podobně vaří na jihlavsku i 'zelovku'. Zvlášť vaříme kysané zelí se solí a kmínem, uvařené přidáme k vařeným bramborům. Zahustíme smetanou s trochou mouky. Do této polévky můžeme přidat i uzeninu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka