Kuře karí - recept cpt. Cooka
2 porce: 1 menší kuře, 4 dkg másla, 2 dkg hladké mouky, 1.5 dl smetany, sůl, karí koření, cibule, vývar z telecích kosti nebo drůbeže, mandle
Očištěné a vykuchané kuře se rozdělí na 4 díly (přední a zadní části). Části se osolí, posypou trochu karí kořením a vloží se do kastrolu na jemně krájenou, na másle podušenou cibuli. Vše se zalije vývarem z telecích kostí nebo drůbeže a nechá napolo dusit - šťáva se musí vydusit do tuku. Pak se kuře vyjme, zbylý tuk se zapráší karí kořením a hladkou moukou. Po mírném osmahnutí se okořeněná jíška znovu zalije vývarem z telecích kostí nebo drůbeže, trochu se povaří, zjemní smetanou a procedí. Do procezené omáčky se vloží porce kuřete a nechají se dusit do měkka. Před dohotovením se do omáčky přidají spařené a loupané, na jemné nudličky krájené mandle a omáčka se podle chuti přisolí.
Příloha: vařená rýže nebo těstoviny
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka