Francouzská cibulová - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 velké na kolečka nakrájené cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 2 kostky vývaru, 1  bobkový list, 4 plátky veky, 15 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, 1.5 dl bílého vína, pažitka, tymián, sůl, mletý pepř
V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme cibuli. Na mírném plameni ji osmahneme do zlatova a do měkka. Přidáme vodu a hladkou mouku. Dobře promícháme a přidáme kostky vývaru. Přidáme sůl, pepř, bobkový list, tymián a pažitku a opět promícháme. Směs přivedeme k varu a přikryjeme pokličkou. Dusíme na mírném plameni asi 20 minut. Potom přidáme víno, promícháme a celou směs přeneseme do zapékací misky. Navrch položíme plátky veky a posypeme sýrem. V troubě zapékáme při 250 °C tak dlouho, až se sýr rozteče a má zlatou barvu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka