Česká bramboračka - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 kg brambor, 10 dkg kořenové zeleniny, 5 dkg kapusty, 6 dkg oleje, 6 dkg hladké mouky, mletý pepř, majoránka, česnek, 15 dkg čerstvých hub, sůl, 1 l vody
Z tuku a mouky si uděláme jíšku, zalijeme ji vodou, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Když jsou brambory poloměkké, přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle, jemně pokrájenou kapustu a polévku dovaříme. Okořeníme ji česnekem, majoránkou a pepřem. Máme-li, pak nakonec přidáme jemně rozsekanou petrželku. V létě přidáváme spolu se zeleninou i čerstvé houby. V zimě dáváme odpovídající množství sušených hub, které jsme předem namočili a pokrájeli. Dáváme je do polévky ovařit s vodou, ve které byly máčeny.
Do polévky můžeme také přidat trochu předem uvařeného a prolisovaného hrachu (asi 150 g). Stačí také odpovídající množství hrachové kaše nebo trochu hrachové polévky Vitana. Jindy můžeme přidat do polévky na osobu 50 g párku nebo jiné uzeniny nebo zbytky nadrobno pokrájené vepřové pečeně i s trochou šťávy. Stačí pak k polévce podat chléb a večeře je hotova.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka