Hovězí vývar s jablky - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg předního hovězího (nakrájeného na plátky), 1  cibule, 1.25 l vody, 1 svazek kořenové zeleniny, 1  bobkový list, 2 zrnka nového koření, tymián, majoránka, 3 zrnka celého pepře, sůl, 1/2  řapíkatého celeru, 3 středně velké mrkve, 1  červená cibule, 2 lžíce oleje, 2 středně velká kyselejší jablka, 10 dkg měkkých sušených švestek, mletá skořice, kmín
Maso opláchneme studenou vodou a osušíme. Cibuli a maso zprudka opečeme nasucho ve velkém hrnci. Přilijeme vodu a vaříme asi 30 minut pod pokličkou na mírném ohni.
Mezitím očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Zeleninu, bobkový list, nové koření, bylinky (s výjimkou několika lístků na ozdobení), pepř a sůl přidáme do hrnce a vaříme na mírném ohni dalších 50 minut.
Řapíkatý celer, mrkev a červenou cibuli očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Vývar přecedíme přes jemné síto, které případně můžeme vyložit řídkým plátnem. Rozpálíme olej, nakrájenou zeleninu na něm osmahneme, zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi 3 minuty. Jablka omyjeme, důkladně osušíme a nakrájíme na půlměsíčky. Sušené švestky a jablka vložíme do polévky a necháme prohřát (asi 3 minuty). Polévku dochutíme solí a pepřem, popřípadě skořicí a kmínem, a ozdobíme lístky bylinek.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka