Houbové nočky s máslem a šalvějí - recept cpt. Cooka
Gnocchetti di funghi, burro e salvia
6 porcí: 80 dkg žampiónů, 15 dkg hladké mouky 00, 5 dkg krupice, 3 dkg parmazánu, 2 dkg sušených hub, 1 šalotka, 1 bobkový list, šalvěj, zelená petrželka, rostlinný olej, extra virgin olivový olej, sůl
Připravte si “krystalizovanou“ petrželku: Na talířek rozložte potravinovou fólii a potřete ji rostlinným olejem. Položte na ni dobře omyté, osušené a roztažené petrželové lístky. Potřete je také rostlinným olejem a přikryjte je druhým kusem fólie. Ohřejte v mikrovlnné troubě na maximální výkon po dobu 2-3 minut.
Dejte sušené houby namočit do hrnku vroucí vody, ponechejte změknout pár minut, poté je vyjměte, odložte stranou, vodu si uchovejte. Očistěte a opláchněte žampiony, nakrájejte je na plátky. Nakrájejte šalotku, osmahněte ji na pánvi s trochou oleje, špetkou soli a lžící vody ze sušených hub. Přidejte žampiony a restujte je s bobkovým listem po dobu asi 5-6 minut. Vypněte, když zůstává ještě trochu tekutiny v pánvi. V mixéru pak rozmixujte spolu s namočenými sušenými houbami a několika lžícemi vody z nich.
Pak tuto směs zpracujte s moukou, krupicí a nastrouhaným parmazánem, dokud nezískáte měkké, ale pevné těsto: případně upravte množství mouky, přidávejte po troškách, pokud by těsto bylo příliš měkké. Dejte těsto do sáčku na zdobení a nechte ho odpočívat 15 minut.
Uřízněte rožek sáčku, vytvořte otvor asi 1 cm a držte ho nad hrncem s vroucí osolenou vodou: těsto vytlačujte a odkrajujte nožem na malé nočky, které necháte padat přímo do vody. Vedle si připravte pánev s rozpuštěným máslem s pár lístky šalvěje.
Gnocchi vařte, dokud nevyplavou na povrch a hotové přeneste děrovanou naběračkou do pánve s máslem. Párkrát prohoďte, aby se obalily omáčkou a podávejte zasypané petrželkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka