Sladkokyselé cibulky s karamelem - recept cpt. Cooka
Cipollotti in agrodolce al caramello
12 porcí:  1 kg jarní cibulky, 7.5 dl bílého vinného octa, 6.25 dl vody, 25 dkg krystalového cukru, 25 dkg květového medu, 10 kuliček celého pepře, 3  bobkové listy, 11 dkg cukru krupice na karamel
Z cibulek odřízněte zelenou část (a použijte třeba do vývaru), odřízněte také kořínky, ale dbejte na to, aby zůstal základ neporušený, jinak by se později rozpadly. Sloupněte jen jednu vrstvu a opláchněte je. Následně blanšírujte 4 minuty v osolené vroucí vodě a pak je rychle ochlaďte pod studenou tekoucí vodou nebo ve vodě s ledem 2-3 minuty. Nechte odkapat na papírové utěrce a přeneste na velký plech.
Větší cibule rozřízněte napůl, menší nechte celé.
V prostorném hrnci smíchejte cukr, med, ocet, zrnka pepře a bobkové listy ve vodě. Dejte na střední až vysoký plamen a přiveďte k varu, pozor, aby nevykypěla. Pokud se tvoří pěna, odebírejte ji jako při vaření vývaru. Marinádu udržujte v teple.
Ve druhé menší pánvičce pomalu zahřívejte zbytek cukru, dbejte na to, aby byla vrstva spíše tenká kvůli rovnoměrnému rozložení tepla. Jakmile se rozpustí a zhnědne, okamžitě ho ve tenkém proudu vlévejte do vařící marinády - pozor na páru, promíchejte a pak zalijte cibulky. Nechte marinovat, dokud nedosáhnou pokojové teploty, nejméně 2 hodiny.
Tyto cibulky můžete podávat jako přílohu ke smažené zelenině, k teplým i studeným masům (pečeně, vařené maso) nebo ke slaným sýrovým koláčům.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka