Paprikové sformatino s cuketovou salsou - recept cpt. Cooka
Sformatino di peperone e salsa di zucchine
8 porcí: 80 dkg červených paprik, 50 dkg cukety, 23 dkg smetany, 3 dkg grana padano, 3 vejce, majoránka, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Sformatino je italské jídlo, zeleninové pyré s vajíčkem, nákyp zapečený v malých formičkách ve vodní lázni a nakonec vyklopený na talířky.
Papriky potřete trochou oleje a pečte je ve 230 °C po dobu asi 30 minut. Očistěte cukety a oloupejte z nich škrabkou na brambory tenké proužky, které budou sloužit na ozdobu. Pak je podélně rozkrojte čtvrtky, potřete olejem a pečte spolu s větvičkou majoránky ve 230 °C po dobu 20 minut. Oškrábané zelené slupky blanšírujte v osolené vroucí vodě po dobu 3 minut, poté je ochlaďte ve vodě s ledem.
Vyklopte cukety z trouby a rozmixujte je s olejem, lístky majoránky a trochou těch zelených slupek, aby směs získala barvu.
Papriky z trouby vyjměte a dejte je do mísy pokryté fólií na 10 minut. Oloupejte slupky a zbavte papriky semen, poté rozmixujte dužinu se smetanou, vejci, nastrouhaným grana padanem, špetkou soli a špetkou pepře, až získáte hladkou směs.
Vymažte formičky (ramekiny) olejem a směs do nich nalijte. Poduste je ve vodní lázni po dobu 35 minut nebo na páře v troubě na 150 °C po dobu 30 minut. Misky vyklopte a podávejte teplé na cuketové omáčce. Ozdobte před servisem zbývajícími zelenými proužky, odkapanými a usušenými, a lístky majoránky, zakápněte olejem a přidejte trochu pepře.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka