Celerové kostičky v gorgonzolové omáčce - recept cpt. Cooka
Dadi di sedano rapa
4 porce: 90 dkg celeru, 10 dkg bramborových chipsů, 10 dkg strouhanky, 2 vejce, 1 kolečko citrónu, 1 lžíce parmazánu, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce nasekané pažitky, 3 kolečka zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 lžíce bílého vína, rostlinný olej na smažení, 1 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř,
na omáčku: 1 šalotka, 1.5 dl vody, 2.5 dkg másla, 5 dkg vlašských ořechů, 20 dkg smetany, 15 dkg gorgonzoly dolce, zelená petrželka, sůl, mletý pepř
Celer očistěte a nakrájejte na kostičky o velikosti asi 3 cm (zbytky si ponechte na polévku nebo krém). Přiveďte k varu hrnec vody s trochou soli, plátkem citronu, olivovým olejem, vínem, kolečky zázvoru a česnekem. Vložte kostičky celeru a povařte je 4 minuty, vypněte oheň a nechte je v horkém odvaru ještě další 4 minuty. Poté je sceďte. V mixéru rozdrtěte chipsy se strouhankou, přidejte strouhaný parmazán a nasekanou pažitku - získáte tak směs pro křupavý obal.
Vyšlehejte vejce se solí a pepřem, poté je promíchejte s moukou a vytvořte tak poměrně husté těstíčko. Kostičky celeru namočte do tohoto těstíčka a poté je obalte ve strouhankové směsi. Smažte je po několika kusech v horkém arašídovém oleji (180 °C) po dobu 1 minuty a nechte okapat na papírové utěrce.
Příprava omáčky: Najemno nasekejte šalotku a vložte ji do hrnce s vodou, máslem a polovinou drcených ořechů. Povařte, dokud se objem nesníží na polovinu, poté přidejte smetanu a přiveďte k varu. Rozmixujte ponorným mixérem, přidejte gorgonzolu a nechte ji rozpustit po dobu 1 minuty. Dokončete zbývajícími ořechy, trochou nasekané petržele, solí a pepřem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka