Šakšuka s krevetami - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 salátový fenykl, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžička chilli pasty, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička kmínu, 1 bobkový list, 1 lžíce růžové harissy, 1 lžíce přírodního cukru, 1 lžíce pernodu, 40 dkg nakládaných rajčat, 20 dkg syrových tygřích krevet, 4 vejce, koriandrové lístky
Předehřejte troubu na 180 °C. Do velké silnostěnné pánve nalijte olivový olej a postavte ji na mírný oheň. Nakrájejte na tenké plátky cibuli, fenyklovou bulvu, řapíkatý celer a stroužky česneku. Přidejte je do pánve a smažte 2-3 minuty, dokud nezprůsvitní. Vmíchejte chilli, papriku, kmín, bobkový list, růžovou harissu, cukr, Pernod a rajčata. Přiveďte k varu a poté 10-15 minut povařte.
Tygří krevety oloupejte. Rajčatový základ vyklopte do zapékací misky a přidejte krevety. Na povrchu omáčky udělejte důlky a do každého z nich rozklepněte vejce. Dochuťte solí a pepřem. Zapečte v troubě 6-8 minut, dokud krevety nezrůžoví a vejce nebudou tak akorát. Lístky koriandru nahrubo nasekejte, ozdobte jimi povrch a ihned podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka