Šakšuka s masovými kuličkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg mletého masa (napůl vepřové a hovězí), 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžíce olivového oleje, 2  červené cibule, 2 stroužky česneku, 1  chilli paprička, 1  žlutá paprika, 1  červená paprika, 10 g koriandrových lístků, 80 dkg nakládaných rajčat, 7.5 cl bílého jogurtu
Mleté maso, chilli, mletý koriandr a polovinu kmínu smíchejte v míse a rukama dobře zmáčkněte, aby maso zůstalo pohromadě a nerozpadalo se. Vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Na velkou mělkou pánev (s poklicí) postavenou na střední teplotu kápněte olej. Jakmile se rozpálí, smažte masové kuličky, dokud nebudou po celém povrchu hnědé, a poté je pomocí děrované lžíce vyjměte na talíř.
Cibuli nakrájejte nadrobno a vyklopte ji do pánve. Snižte teplotu na středně nízkou. Smažte 8-10 minut, dokud nezměkne, ale nezezlátne. Česnek rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno, chilli papričku nakrájejte najemno (pokud chcete, zbavte ji semínek) a stonky a listy koriandru nasekejte zvlášť. Vmíchejte česnek, zbylý kmín, chilli a stonky koriandru. Vařte další minutu, pak nakrájejte papriku na plátky, vmíchejte ji a restujte dalších 5 minut.
Přilijte nakrájená rajčata a poduste 5 minut, poté přidejte masové kuličky zpět do pánve a přikryté vařte 10-15 minut, v polovině vaření je obraťte. Před podáváním je pokapejte jogurtem a posypte lístky koriandru.
Příloha: křupavý chléb

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka