Těstoviny s fava fazolemi a pancettou - recept cpt. Cooka
4 porce: 60 dkg čerstvých bobů, 1 lžíce olivového oleje, 15 dkg pancetty, 1 stroužek česneku, 1.5 dl šlehačky, 5 dkg parmazánu, 40 dkg těstovin pappardelle, 1 hrst máty peprné, 1/2 citrónu
Boby uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou 2-3 minuty, dokud nezměknou. Pomocí děrované lžíce je vyjměte do cedníku a propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Odstraňte slupky, ponechejte jen jasně zelené fazole.
Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni a 4-5 minut na něm smažte na kostičky nakrájenou pancettu, dokud nebude křupavá. Stroužek česneku lehce rozdrťte, ale nechte ho vcelku, pak ho vmíchejte do pánve s trochou drceného černého pepře a smažte ještě minutu, až se rozvoní. Přilijte smetanu a přidejte tvrdou parmazánovou kůrku. Přiveďte k varu. Většinu parmazánu nastrouhejte najemno, dobře promíchejte, pak v omáčce promíchejte a jemně prohřejte.
Přiveďte znovu k varu hrnec s vodou z vaření fazolí a uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a hrnek vody si ponechejte stranou. Natrhejte a jemně rozdrobte lístky máty a nastrouhejte kůru z citronu. Těstoviny vyklopte do omáčky s fazolemi, mátou a citronovou kůrou, postavte na mírný oheň a vše promíchejte, v případě potřeby nařeďte trochou odložené vody. Rozdělte je do teplých misek, posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka