Zapečené těstoviny s čekankou a sýrem taleggio - recept cpt. Cooka
Pasta al forno con taleggio e radicchio
4 porce:  2  červené čekanky, 6 dl mléka, 4 dkg hladké mouky, 4 dkg parmazánu, 15 dkg italského sýra taleggio, 3 snítky tymiánu, 1  šalotka, 40  másla, extra virgin olivový olej, sůl
Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, poduste ji na velmi mírném plameni v hrnci s máslem, přidejte mouku, promíchejte dřevěnou vařečkou a minutu ji restujte, než začne hnědnout. Přilijte mléko, dobře promíchejte, přidejte snítky tymiánu svázané kouskem kuchyňského provázku a omáčku vařte 7-8 minut. Osolte jen trochu, stáhněte z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán, promíchejte a nechte vychladnout. Tymián vyhoďte.
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody, v polovině vaření je slijte a promíchejte s připravenou bešamelovou omáčkou. Oloupejte čekanku, nakrájejte ji na proužky, omyjte, osušte a restujte na pánvi se 2 lžícemi oleje a špetkou soli, dokud nezměkne a neodpaří se její tekutina. Přidejte špetku soli a přidejte ji k těstovinám.
Vymažte zapékací misku trochou oleje, nasypte do ní polovinu těstovin, posypte je plátky taleggia a doplňte zbylými těstovinami. Misku vložte na 35 minut do trouby rozpálené na 180° a před podáváním nechte 5 minut odpočívat.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka