Nehnětený olivový chleba - recept cpt. Cooka
1 kus: 5 dkg černých oliv kalamata, 10 dkg vypeckovaných zelených oliv, 40 dkg hladké mouky 00, 7 g sušených kvasnic, 1 lžička soli, 3 dl vody
Olivy natrhejte rukama na malé kousky nebo je nakrájejte nožem. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Promíchejte rukama nebo stěrkou. Přilijte polovinu vody a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte olivy a poté přilijte zbývající vodu. Pokračujte v důkladném míchání, dokud nezůstane žádná suchá mouka. Mísu přikryjte fólií a těsto nechte 6 hodin odpočívat při pokojové teplotě. Poté přeneste mísu do lednice a nechte těsto odpočívat přes noc.
Druhý den těsto vyjměte z mísy namočenýma rukama a přeneste ho na pracovní desku nebo dřevěné prkénko. Opět si navlhčete ruce a těsto několikrát přeložte. Po přeložení těsto vytvarujte do velké koule a položte ho na pečicím papír. Velkou mísu vyložte utěrkou nebo utěrkou a těsto do ní vložte i s tím pečicím papírem. Mísu zakryjte a nechte těsto 2 hodiny kynout. Po první hodině začněte předehřívat troubu na 230 °C s ventilátorem. Vložte dovnitř prázdnou litinovou holandskou troubu a nechte ji další hodinu zahřívat.
Po dvou hodinách odpočinku těsto opatrně vyjměte z mísy a nechte ho na pečicím papíru. Pomocí nože udělejte na horní straně těsta křížový řez. Přeneste těsto i s pečicím papírem do předehřáté holandské trouby. Přikryjte ji pokličkou a pečte 30 minut při teplotě 230 °C.
Po 30 minutách vyjměte pekáč trouby a sundejte poklici. Vraťte chléb do trouby a dopečte odkrytý dalších 15-20 minut, až kůrika získá zlatohnědou barvu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka