Žampionové velouté s kaštany a smaženým foie gras - recept cpt. Cooka
Velouté de champignons, châtaignes et foie gras poêlé
4 porce:  25 dkg žampiónů, 30 dkg jedlých kaštanů, 4 plátky foie gras, 1  cibule, 2 lžíce olivového oleje, 10 cl bílého vína, 1 kostka zeleninového vývaru, 2 dl šlehačky, 1 lžíce medu, 1 lžíce malinového octa, 6 snítek zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Oloupejte a nakrájejte cibuli, poté očistěte a nakrájejte na plátky houby. Cibuli osmahněte na pánvi na prudkém ohni na olivovém oleji, nechte ji mírně vypotit a přidejte nakrájené houby. Na konci restování odložte stranou něco žampionů na podávání.
Podlijte bílým vínem, zredukujte, přidejte tři čtvrtiny kaštanů, kostku zeleninového vývaru a zalijte vodou. Vařte 15 minut. Odstavte z ohně, přidejte smetanu, dochuťte a rozmixujte.
Plátky foie gras osolte a opepřete, poté je z každé strany 30 sekund smažte na pánvi bez tuku. Do polévky přidejte lžíci medu a malinového octa a minutu povařte. A rychle servírujte talíře polévky s osmaženými plátky foie gras, posypte je zbylými kousky kaštanů, odloženými plátky hub a několika snítkami nasekané petrželky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka