Kaštanové velouté se skořicí a foie gras - recept cpt. Cooka
Veloute de châtaigne a la cannelle et au foie gras
4 porce: 4 plátky foie gras, 1 šalotka, 7.5 cl mléka, 1.5 dkg másla, 80 dkg jedlých kaštanů, 5 dl kuřecího vývaru, 1 celá skořice, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce fleur de sel, mletý pepř
Šalotku oloupejte a nakrájejte. V hrnci rozpusťte máslo a šalotku na něm orestujte. Přidejte kaštany a 5 minut je restujte. Zalijte vývarem a mlékem, přidejte celou skořici. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Vařte 35 minut, až kaštany změknou.
Odstavte z ohně, část šťávy dejte stranou. Vyjměte skořicovou tyčinku a kaštany rozmixujte. Přidejte trochu odložené tekutiny z vaření, abyste upravili konzistenci polévky, a dochuťte ji solí a pepřem.
Rozpůlte vanilkový lusk a vyjměte semínka. Přidejte hrubou sůl (fleur de sel asi nemáte) a promíchejte. Nalijte velouté do misek. Na každou misku položte malý plátek restovaného foie gras a posypte vanilkovou solí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka