Chłodnik litewski - recept cpt. Cooka
4 porce:  4  červené řepy, 1 lžička krystalového cukru, 1  salátová okurka, 4 dl podmáslí nebo kefíru, 2 lžíce kopru, ocet na dochucení, 2  vejce, kysaná smetana na podávání, sůl, mletý pepř
Menší řepy omyjte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vařte s cukrem zalité osolenou vodou asi 15 minut, až změkne. Když trochu vychladne, asi třetinu si odložte stranou a většinu rozmixujte dohladka. Vraťte do krému kostičky. Salátovou okurku oloupejte, případně zbavte semínek a nakrájejte na malé kostičky. Vmíchejte je do polévky, přidejte podmáslí, nasekaný kopr, dochuťte solí, pepřem a octem. Dejte důkladně vychladit, klidně i přes noc. Podávejte studenou s půlkami natvrdo uvařeného vejce, ozodobenou lžící kysané smetany a případně nasekanou hladkolistou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka