Bhindi masala with tomato tarka - recept cpt. Cooka
Smažená okra na račatové omáčce
4 porce:  45 dkg okry, 1/4 šálku rostlinného oleje, 1/4 lžičky pískavice, 1/2 šálku nesolených pražených burských oříšků, 2 lžíce koriandrových lístků, 1.5 lžičky soli, 1 lžička krystalového cukru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička utřeného česneku, 1 lžička nasekaných chilli papriček, 1/2 lžičky cizrnové mouky, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky kurkumy,

rajčatová tarka: 4  rajčata, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička černého hořčičného semínka, 1 lžička krystalového cukru, 1 lžička kašmírského chilli, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky soli

Pro přípravu bhindi masaly osušte okru. Nakrájejte ji příčně na centimetrové kousky a narovnejte je v jedné vrstvě na plech. Nechte stát odkryté při pokojové teplotě, dokud nebudou řezné strany suché, 1 až 2 hodiny.
Připravte rajčatovou tarku: oloupaná rajčata rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka, 8 až 10 pulzů. Na středně velké pánvi zahřívejte olej po dobu 2 minut na střední teplotě. Přidejte hořčičná semínka, za častého míchání smažte 2 - 3 minuty, dokud nezačnou praskat. Vmíchejte cukr, mleté chilli, koriandr, kurkumu a sůl, nakonec vmíchejte zpracovaná rajčata. Za občasného míchání povařte na mírném ohni. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání pokračujte 18 - 20 minut, dokud směs nezhoustne a vařečka po protažení omáčkou nezanechá stopu. Přikryjte a stáhněte z ohně.
Připravte bhindi masalu: na velké pánvi rozehřejte polovinu oleje na střední teplotu. Přidejte mletou pískavici a za stálého míchání smažte 10 vteřin, dokud nezačne vonět a syčet. Přidejte osušenou okru, restujte a občas míchejte, až změkne a místy dokonce zuhelnatí, asi 10 minut. Snižte teplotu na minimum. Vmíchejte drcené arašídy, nasekaný koriandr, sůl, cukr, kmín, česnek, drcené chilli, cizrnovou mouku, mletý koriandr, kurkumu a zbývající olej. Za častého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nejsou arašídy voňavé a lehce opečené. Podle chuti osolte. Odstavte z ohně.
Rajčatovou tarku za častého míchání prohřejte 2 až 4 minuty. Přendejte ji lžící na velkou mísu a navrch dejte bhindi masalu; ozdobte dalšími arašídy a sekaným koriandrem.
Příloha: naan

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka