Mac and cheese s okrou a klobáskou - recept cpt. Cooka
8 porcí:  45 dkg těstovin, 1/4 šálku olivového oleje, 90 dkg okry, 45 dkg andouillské klobásy, 1  cibule, 8 stroužků česneku, 1/4 šálku másla plus něco na vymazání, 1/4 šálku hladké mouky, 3 šálky mléka, 2 lžíce kreolského koření, 2 lžičky hořčičného prášku, 1/2 lžičky bílého pepře, 22 dkg čedaru, 22 dkg gruyèru, zelená petrželka, šalotka nakrájená na ozdobu
Přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k varu. Vmíchejte krátké těstoviny (caserecce, penne) a za občasného míchání vařte podle návodu, dokud nejsou al dente. Slijte je a přendejte do velké mísy.
Na velké hluboké pánvi rozehřejte polovinu oleje. Přidejte okru nakrájenou na centimetrové kousky a za občasného míchání restujte, dokud nebude jasně zelená, asi 3 minuty. Vmíchejte okru do uvařených těstovin. Přepněte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte zbývající olej. Přidejte klobásku nakrájenou na půlkolečka, za občasného míchání smažte, až zhnědne, asi 8 minut. Odstavte z ohně. Pomocí děrované lžíce přeneste klobásu do těstovinové směsi. Tekutinu z pánve - až na jednu lžíci - vylijte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, za častého míchání smažte na středně vysoké teplotě, dokud nezměkne, asi 4 minuty, a během poslední minuty vaření přidejte drcený česnek. Odstavte z ohně. Cibulovou směs přidejte k těstovinám a promíchejte. Pánev vytřete dočista a rozpusťte na ní máslo.
Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo na pánvi zasypte moukou, stále míchejte, dokud jíška nezíská světlou barvu, 1 až 2 minuty. Postupně za stálého šlehání přidávejte mléko a přiveďte k varu. Dál míchejte, dokud směs nezhoustne, 1-2 minuty. Snižte teplotu na minimum. Vmíchejte kreolské koření (směs papriky, sušeného česneku a cibule, cayenského pepře, oregana a tymiánu), suchou hořčici a mletý bílý pepř. Vešlehejte polovinu strouhaného čedaru i gruyeru, dokud se nerozpustí. Omáčku nalijte na směs těstovin a promíchejte.
Máslem lehce vymažte zapékací misku. Do ní nalijte polovinu těstovinové směsi a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy. Posypte zbývajícím sýrem. Nahoru rozložte zbytek těstovin a uhlaďte. Pevně zakryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut. Nakonec zvyšte teplotu v troubě, odkryjte zapékací misku. Sýr s makaróny zapékejte, dokud povrch místy nezhnědne, 6 až 8 minut. Nechte 10 minut vychladnout. Ozdobte petrželkou a šalotkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka