Pâté di carote con salsa al gorgonzola e noci - recept cpt. Cooka
Mrkvová paštika s omáčkou z gorgonzoly
6 porcí:  75 dkg mrkve, 1  šalotka, bobkový list, máslo, sůl, mletý pepř, 1 šálek vody, 4 dkg smetany, 8 dkg gorgonzoly dolce, 2 dkg smetany, zelená petrželka, vlašský ořech
Mrkev a šalotku oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte do hrnce s vodou, kouskem másla a bobkovým listem. Vařte na prudkém ohni, přikryté, dokud se nespotřebuje téměř všechna voda z vaření, mělo by zůstat jen mastné dno. Odstavte z ohně, přidejte smetanu a rozmixujte do krému, dochuťte solí a pepřem.
Směs nalijte do jednoporcových máslem vymazaných ramekinů o průměru 7-10 cm. Pečte je ve vodní lázni v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 25 minut, přikryté mokrým, vyždímaným pečicím papírem. Během posledních 5 minut misky odkryjte. Nechte potom nejméně hodinu vychladnout na pokojovou teplotu.
Z gorgonzoly odstraňte kůrku, nakrájejte ji na kousky a vložte do mísy. Smetanu zahřejte v hrnci a těsně před varem ji vypněte, nalijte ji na gorgonzolu a metličkou rozmíchejte, abyste získali hustý krém, přidejte nasekanou petrželku a podle chuti osolte. Povrch paštiky potřete gorgonzolovou omáčkou a doplňte jádry vlašských ořechů.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka