Vývar z mrkve a topinamburů s černým čajem - recept cpt. Cooka
Brodo di carota e topinambur al tè nero
1 porce: 45 dkg mrkve, 25 dkg cibule, 20 dkg pórku, 20 dkg řapíkatého celeru, 15 dkg topinamburů, 2 bobkové listy, 1 lžíce soli, 3 l vody, 1 lžíce černého čaje
Zeleninu očistěte, nechte ji vcelku a vložte ji do velkého hrnce s bobkovým listem a hrubou solí. Zalijte studenou vodou a vařte na mírném ohni po dobu jedné hodiny od doby, kdy voda začne vřít. Vypněte plamen. Zabalte čaj do gázy, uzavřete jako sáček a louhujte ve vývaru 6 minut. Čaj vyjměte, polévku nechte vychladnout a nakonec sceďte.
Znovu přiveďte k varu, podle chuti osolte a podávejte s plátky vařeného topinamburu. Obměna: pokud máte rádi kouřovou chuť, vyzkoušejte místo obyčejného černého čaje Lapsang Souchong, čínský černý čaj s příchutí pryskyřičného borového nebo cedrového dřeva. Dodá tomuto vývaru plnou chuť a skvěle se hodí ke kanapkám s lososem, sýrem a lehce uzenými uzeninami.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka