Kofty z vepřového a brambor - recept cpt. Cooka
2 porce: 25 dkg mletého vepřového masa, 12.5 dkg červených brambor, 1/2 červené cibule, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička uzené papriky, 1/2 lžičky chilli vloček, 1.2 dkg zelené petrželky, olivový olej,
salát z bulguru: 7.5 dkg bulguru nebo kuskusu, 1.5 dl vody, 1/2 citrónu, 1/2 lžíce olivového oleje, 1/4 salátové okurky, 2 rajčata, 1 lžíce máty peprné nebo koriandru, 10 dkg fety, hummus nebo tzatziky
Pro přípravu salátu vyklopte bulgur nebo kuskus do žáruvzdorné mísy a zalijte vřící vodou. Přikryjte talířem a odstavte, dokud nezměkne.
Fritézu rozehřejte na 190 °C. Mleté vepřové maso vložte do velké mísy spolu s nastrouhanými bramborami, nahrubo nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kmínem, uzenou paprikou, chilli vločkami a trochou soli. Dobře promíchejte a poté rozdělte na stejně velké kuličky, po dvou na porci. Každou pevně stlačte do tvaru klobásky a nebojte se, když nebudou dokonalé. Přendejte je do koše horkovzdušné fritézy, zastříkněte olejem ve spreji a smažte 15-18 minut, v polovině smažení je otočte, dokud nezhnědnou a nejsou propečené.
Vymačkejte dva plátky citronu do olivového oleje a směs vmíchejte do bulguru s trochou koření. Vmíchejte na kostičky nakrájenou okurku, nakrájená rajčata a nasekané bylinky a rozdělte na talíře. Navrch dejte kofty a podávejte s našlehanou fetou nebo hummusem a klínky citronu na vymačkání.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka