Banoš - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg anglické slaniny, 20 dkg brynzy, 20 dkg kukuřičné krupice, 5 dl kysané smetany, sůl, mletý pepř
Vzhledem k tomu, že uvařený banoš by měl být podáván co nejrychleji, začne vaření přípravnou fází: opražením kostiček slaniny a nadrobením sýra. A pak přejděte k samotnému banoši. Do hrnce nalijte zakysanou smetanu. Pro přípravu kukuřičné kaše je třeba vybírat výrobky s obsahem tuku alespoň 20 %. A další důležitý bod: banoš, vařený pouze se zakysanou smetanou může mít kyselou chuť. Proto některé hospodyňky připravují kaši ze smetanové směsi kombinující tučnou smetanu a zakysanou smetanu, aby chuť vyvážily.
Hrnec s tekutými přísadami postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Je důležité, aby se smetana nepřehřála, jinak by se tekutá hmota mohla srážet. Poté velmi pomalu přisypejte kukuřičnou krupici a neustále ji míchejte dřevěnou vařečkou. Je důležité, aby se tak dělo pouze v jednom směru: buď ve směru, nebo proti směru hodinových ručiček, vyberte si podle nálady.
Když je všechna kukuřice v hrnci, přidejte sůl a snižte teplotu na minimum. Nyní je třeba kaši neustále míchat, dokud krupice nezměkne. Pokud zjistíte, že kaše je příliš hustá, přidejte trochu smetany. Konzistence hotového banoše by měla být podobná husté zakysané smetaně.
A teď to nejzajímavější: do banoše se nepřidává máslo a je třeba ho v misce načechrat. Aniž byste hrnec sundávali z mírného ohně, kaši prudce rozšlehejte vařečkou. V důsledku toho by se na jejím povrchu měl objevit olej. Hotový pokrm naložte na ploché talíře, přidejte slaninu (nebo škvarky či dušené houby) a sýr.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka