Celerovo-jablečný gratin - recept cpt. Cooka
Gratin de céleri-rave aux pommes
4 porce: 2 pastináky, 1 celer, 2 jablka, 1.5 dl crème fraîche, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, muškátový oříšek, 8 dkg vlašských ořechů, 3 lžíce mandlí umletých na prášek, olivový olej, sůl, mletý pepř
Předehřejte troubu na 200 °C. Pastinák a celer oloupejte a nakrájejte na stejné kousky. Blanšírujte je 4 minuty ve vroucí osolené vodě. Jablka opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Zeleninu slijte, rozmačkejte se smetanou a petrželkou, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Vlašské ořechy nasekejte najemno, smíchejte je s mandlemi pomletými na prášek a trochou olivového oleje, osolte a opepřete.
Zeleninové pyré nalijte do olejem vymazané zapékací misky, pokryjte plátky jablek, posypte směsí ořechů a pečte 20 minut. Ozdobte petrželkou a podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka