Pikantní nakládaná tykev - recept cpt. Cooka
3 dávky: 60 dkg tykve (čistá váha po oloupání), 2 lžíce mořské soli, 1 cibule, 2 jablka, 2 lžičky hořčičného semínka, 2 lžičky koriandru, 2 lžičky černuchy, 20 dkg moučkového cukru, 4.5 dl jablečného octa, 2 bobkové listy, 2 dl vody, 1.5 lžičky kurkumy, 2 lžíce hladké mouky, 5 cm čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička
Připravenou dýni (oloupanou a nakrájenou na 1cm velké kousky) vložte do mísy a posypte mořskou solí. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte 24 hodin při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 140 °C. Sklenice o objemu 400 ml omyjte v horké saponátové vodě, dobře vypláchněte a položte do trouby na plech, aby zcela vyschly a byly sterilizované. Dýni nechte okapat a opláchnout, pak ji vyklopte do velké pánve. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, kousky jablek stejné velikosti jako dýně, hořčičné semínko, semínka koriandru a černuchy, cukr, ocet a bobkové listy. Vše zalijte vodou, postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Pánev přikryjte pokličkou, ponechte mezeru pro únik páry, zvyšte teplotu na střední stupeň a vařte 8 minut.
Pomocí šálku odeberte z pánve 1/2 dl tekutiny a v malé misce smíchejte s kurkumou a moukou, abyste získali hladkou pastu. Přidejte ještě trochu tekutiny a dobře promíchejte, abyste odstranili případné hrudky, dokud pasta nezřídne, pak ji nalijte do pánve a přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor a najemno nasekanou červenou či zelenou chilli papričku. Vařte dalších 5 minut odkryté a míchejte, dokud pasta nezhoustne a dýně nezměkne, ale stále je trochu na skus.
Ještě horký nálev opatrně nalejte do sterilovaných sklenic, přitlačte kousky dýně do tekutiny, aby se z ní vytratil vzduch, a pak je zavřete. Na chladném a tmavém místě vydrží až rok. Po otevření je uložte do lednice a spotřebujte do jednoho měsíce. Nejlépe se podává po měsíčním nebo delším zrání, ale může se jíst ihned.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka