Brokolicová polévka s pivem a čedarovými toasty - recept cpt. Cooka
Soupe de brocolis à la bière et toasts de cheddar
4 porce: 2 brokolice, 10 dkg parmazánu, 2 brambory, 1/2 cibule, 1 šalotka, 3.3 dl piva, 1 chleba, 25 dkg čedaru, 4 lžíce mascarpone, 1 lžíce opražených mandlí, sůl, mletý pepř
Nastrouhejte několik růžiček brokolice, abyste získali přibližně po jedné lžíci brokolicové 'krupice' na každou porci. Zbytek rozdělte na růžičky. Nastrouhejte parmazán. Brambory oloupejte a podélně rozčtvrťte. Oloupejte a nakrájejte cibuli a šalotku.
Všechnu zeleninu vložte do hrnce a zalijte pivem. Přidejte studenou vodu, jen na zakrytí, osolte a přiveďte k varu. Vařte 15 až 20 minut do změknutí.
Nakrájejte dobrý kváskový chléb na plátky a čedar na malé kostičky. V míse smíchejte čedar s mascarpone a dochuťte pepřem. Předehřejte gril v troubě. Plátky chleba potřené sýrovou směsí položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je na 3 až 5 minut do trouby, aby se vytvořila pěkná krusta.
Pivní brokolicovou polévku smíchejte s nastrouhaným parmazánem a dochuťte. Směs znovu zahřejte. Polévku rozlejte do misek a ozdobte ji opraženými vločkami mandlí a brokolicovou 'krupicí'. Podávejte s toasty s čedarem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka