Cibulový koláč s dvojím sýrem - recept cpt. Cooka
8 porcí:  25 dkg hladké mouky plus nějaká na poprášení válu, 5 dkg žitné mouky, cayenský pepř, 1 lžička cibulových semínek, 2.5 dkg parmazánu, 12.5 dkg studeného másla, 1  vejce, 2 lžíce studené vody,

náplň: 4 dkg másla, 3  cibule, 2  bobkové listy, 1 lžíce tymiánu, 35 dkg brambor, 10 dkg šlehačky, 15 dkg vyzrálého čedaru

Nejprve připravte těsto. Vyklopte obě mouky do středně velké mísy s kajenským pepřem, cibulovými semínky, jemně nastrouhaným parmazánem a velkou špetkou soli. Vetřete kostičky másla, dokud směs nebude připomínat strouhanku, pak přilijte polovinu rozšlehaného vajíčka a studenou vodu a rukama vše spojte. Několikrát prohněťte, až vznikne hladká hmota. Třetinu těsta zploštěte do tvaru kotouče a totéž udělejte se zbylým těstem. Oba kotouče těsta zabalte a dejte na alespoň 30 minut vychladit do lednice. V chladu vydrží až dva dny.
Mezitím připravte náplň. Máslo rozehřejte v hrnci na středním plameni, dokud nezačne prskat, a pak do něj vhoďte nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, tymiánové lístky, velkou špetku soli a pořádně mletého černého pepře. Promíchejte a pak pomalu vařte 10 minut, dokud se cibule nerozvaří a nezačne karamelizovat. Bramboty oloupejte, podélně rozpůlte a nakrájejte na plátky, ty přidejte k cibuli, přiklopte a za občasného míchání duste dalších 8-10 minut, dokud brambory nezměknou a nezačnou se rozpadat. Vmíchejte smetanu, stáhněte pánev z ohně a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyjměte a vyhoďte bobkový list a vmíchejte čedar - polovinu přitom nastrouhejte a polovinu nakrájejte na malé kostičky.
Menší plát těsta rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na velikost talíře a přeneste ho na plech vyložený pečicím pergamenem. Zbylý plát těsta spolu s případnými odřezky rozválejte do kruhu o 5 cm širšího než první plát. Lžící naneste náplň do středu menšího kruhu na plechu a ponechejte 4cm okraj. Obnažený okraj potřete částí zbylého rozšlehaného vejce a překryjte větším kruhem těsta. Okraj zastrkejte kolem těsta, abyste ho uzavřeli, jako byste dělali obří raviolu. Okraje seřízněte, aby byly úhledné, a pak je pomačkejte vidličkou, aby se utěsnily. Koláč potřete po celé ploše většinou zbývajícího rozšlehaného vejce a případné odřezky použijte na zdobení, chcete-li.
Troubu předehřejte na 210 °C. Koláč pečte 35-40 minut dozlatova a v polovině pečení ho potřete zbytkem rozšlehaného vejce. Před krájením na klínky nechte koláč alespoň 20 minut vychladnout na plechu nebo jej nechte zcela vychladnout a podávejte studený.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka