Koláč s brie, hořčicí, šunkou a bramborem - recept cpt. Cooka
Tarte au brie, moutarde, jambon et pommes de terre
6 porcí: 15 dkg vařené šunky, 2 brambory uvařené v páře, 3 vejce, 25 dkg francouzského sýra Brie, 2 dl crème fraîche, 2 lžíce kremžské hořčice, 1/2 lžičky černých hořčičného semínka, sůl,
na křehké těsto: 1 žloutek, 12.5 dkg másla, 2 lžíce studeného mléka, 20 dkg hladké mouky
Připravte křehké těsto: smíchejte studené máslo nakrájené na kousky s moukou a špetkou soli, až vznikne písková směs. Přidejte žloutek a studené mléko, promíchejte a vytvořte kouli. Zabalte ji do potravinářské fólie a nechte ji 1 hodinu v chladničce.
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na placku a přeneste ji do formy o průměru 24 cm s odnímatelným dnem. Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Z brie odstraňte kůrku a nakrájejte jej. Přípravte náplň: vejce rozšlehejte v míse s hořčicí, smetanou a špetkou soli.
Na těsto nalijte tenkou vrstvu hořčičného krému, pak střídavě plátky brambor, kousky šunky, sýra a krému, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Posypejte povrch černými hořčičnými semínky a pečte 1 hodinu.
Koláč můžete podávat teplý nebo studený se salátem z čekanky s hořčičnou zálivkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka