Koláč z telecího s mangoldem - recept cpt. Cooka
Tourte de veaux aux blettes
4 porce: 30 dkg lístkového těsta, 80 dkg telecí plece nakrájené na 3cm kostky, 1 mrkev, 1 stonek mangoldu, 20 dkg čerstvých hub, 15 dkg šalotky, 1 vejce, 4 dkg másla, 25 dkg husté smetany, 1.5 dl bílého vína, 2 bobkové listy, 8 kuliček jalovce, sůl, mletý pepř, cayenský pepř
Předehřejte troubu na 180 °C. Šalotku nakrájejte najemno. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostičky. Maso osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a kajenským pepřem. Maso opečte v nehluboké nádobě na trošce másla na prudkém ohni. Přidejte šalotku a mrkev. Smažte několik minut. Přidejte bobule jalovce a bobkové listy. Pokropte bílým vínem. Jakmile začne znovu vřít, pekáč přikryjte a vařte 1 hodinu.
Ořežte mangold, nakrájejte žebra a listy nasekejte nahrubo. Houby očistěte. Osmahněte je na zbylém másle. Přidejte mangold a restujte 10 minut na mírném ohni.
Vyjměte pekáč z trouby a zvyšte teplotu na 220 °C. Do pekáče přidejte mangold a houby. Přilijte smetanu. Promíchejte a upravte dochucení.
Rozbalte listové těsto a položte ho na náplň. Potřete ho rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě asi 15 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Před krájením a podáváním počkejte 5 minut.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka