Brokolicový crumble se stiltonem - recept cpt. Cooka
4 porce:  5 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 6 dl polotučného mléka, 2 lžičky dijonské hořčice, 7.5 dkg zralého čedaru, 60 dkg brokolice, 12.5 dkg kváskového chleba, 1 lžíce tymiánu nebo třetinu sušeného, 12.5 dkg plísňového sýra Stilton, 5 dkg rozpuštěného másla
Předehřejte troubu na 220 °C. Na drobenku natrhejte chléb na kousky a rozmixujte ho v kuchyňském robotu. Přendejte do mísy s čerstvým či sušeným tymiánem a rozdrobte Stilton. Dochuťte černým pepřem a promíchejte s rozpuštěným máslem, dokud se drobky neobalí. Zatímco budete pokračovat, dejte je stranou.
Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou a připravte brokolici. Mezitím ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a 1-2 minuty povařte. Odstavte z ohně a postupně vmíchejte mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte hořčici a strouhaný čedar a podle chuti dochuťte.
Růžičky brokolice blanšírujte ve vroucí vodě jen 2 minuty (v troubě bude dále měknout, proto ji v této fázi nerozvařujte) a poté ji slijte v cedníku. Rozprostřete ji do velké nádoby vhodné do trouby (asi 20 x 30 cm). Brokolici přelijte sýrovou omáčkou, posypte drobenkou a zapečte 20 minut až bublá a získá zlatohnědou barvu. Podávejte samostatně nebo jako příloha k nedělní pečeni.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka