Lombrichelli al pesto di nocciole - recept cpt. Cooka
Lombrichelli s pestem z lískových oříšků
4 porce: 40 dkg hladké mouky, 20 dkg kukuřičné mouky na vyválení těsta, 12 dkg guanciale nakrájené na nepříliš silné plátky, 12 dkg opražených lískových ořechů, 10 dkg čekankových puků, 6 dkg pecorina romano, chilli paprička, 3 snítky dobromysli, 1 svazek zelené petrželky, 1 stroužek česneku, několik zrnek celého pepře
Pšeničnou mouku prohněťte s takovým množstvím vlažné osolené vody, aby vzniklo pevné těsto. Těsto hněťte, dokud nebude hladké a vláčné, a pak ho nechte půl hodiny odpočívat pod obrácenou mísou. Rozválejte ho na obdélník silný jako prst, lehce ho potřete olejem a nechte ho dalších 30 minut odpočívat.
Obdélník těsta nakrájejte na 5-6 cm dlouhé proužky. Pracovní plochu (výhradně dřevěnou, jinak je nelze ztenčit) poprašte trochou kukuřičné mouky a proužky dlaněmi rozválejte, až získáte velké, ne příliš dlouhé špagety (lombrichelli). Znovu je obalte v kukuřičné mouce a pak je položte na plech, aby se usušily vedle sebe, ale aby se nedotýkaly.
Guanciale nakrájejte na proužky, ty opečte na nepřilnavé pánvi a dejte stranou. Kadeřavou čekanku ponořte na minutu do vroucí osolené vody, slijte, dobře vymačkejte, nakrájejte nadrobno nožem a spolu s rozdrceným česnekem ji orestujte na pánvi, na které jste opékali slaninu. Rozmixujte polovinu lískových oříšků s oreganem, chilli papričkou a petrželkou, poté přidejte strouhaný sýr pecorino, čerstvě mletý pepř a tolik oleje, aby vznikla krémová omáčka. Nakonec přidejte čekanku a dobře promíchejte. Uvařte těstoviny lombrichelli, přelijte je připraveným pestem a na závěr přidejte křupavé guanciale a zbylé drcené lískové oříšky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka