Corona di anelletti - recept cpt. Cooka
Těstovinová koruna
6 porcí: 30 dkg těstovin anelletti, 1 l plnotučného mléka, 8 dkg másla, 8 dkg hladké mouky, 8 dkg parmazánu, 20 dkg cukety, 15 dkg fazolových lusků, 15 dkg třešňových rajčat žlutých a červených, 5 dkg strouhanky, muškátový oříšek, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Tento druh zapečených těstovin je klasikou sicilské kuchyně. Tohle je modernější a lehčí verze s letní zeleninou. Mléko přiveďte k varu se špetkou soli a muškátového oříšku. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte po částech mouku, míchejte metličkou a 2-3 minuty opékejte. Naráz zalijte vroucím mlékem a za stálého míchání vařte 8-10 minut, dokud bešamel nezhoustne.
Cukety dobře omyjte a odřízněte jim konce. Poté nakrájejte cuketu na rovnoměrné podélné plátky a opět je rovnoměrně rozkrájejte na kostičky. Kostky cukety smažte na nepřilnavé pánvi s trochou oleje za stálého míchání na prudkém plameni 2-3 minuty, aby zůstaly křupavé. Nakonec je osolte a opepřete.
Zelené fazolky očistěte, okrájejte a odstraňte z nich vlákna. Ponořte je do vroucí osolené vody a vařte 5 minut, poté je slijte a propláchněte pod studenou vodou. Nakonec je nakrájejte na 1 cm dlouhé kousky. Cherry rajčátka rozkrojte napůl a 2-3 minuty je restujte na prudkém plameni na pánvi se stroužkem česneku a trochou oleje, poté je nechte vychladnout.
Anelletti uvařte ve vroucí osolené vodě po dobu uvedenou na obalu, poté je sceďte a ještě horké přidejte k bešamelové omáčce a zelenině a dobře promíchejte. Použijte kruhovou formu s prázdným válcem v centru (aby byla výsledkem koruna) vyloženou pečicím papírem a dno formy vysypte trochou strouhanky. Strouhanka na dně formy vytvoří jakýsi povlak, na který se směs nalije a umožní, aby základ zhnědl, aniž by se připálil. Do formy rozprostřete ochucenou těstovinovou směs, posypte ji strouhaným parmazánem a pečte v troubě při 200° 35-40 minut, dokud se nevytvoří pěkná zlatavá kůrka.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka