Fazolový casserole s dvojí klobáskou a sýrovým křupáním - recept cpt. Cooka
6 porcí: 3 lžíce olivového oleje, 8 klobás, 10 dkg choriza, 1 cibule, 2 bobkové listy, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky hnědého přírodního cukru, 1 lžíce červeného vinného octa, 40 dkg nakládaných rajčat, 80 dkg bílých fazolí z konzervy, 5 dkg chleba, 1.5 dkg parmazánu, 2 lžíce tymiánu
Troubu předehřejte na 220 °C. V mělkém ohnivzdorném pekáčku rozehřejte na mírném ohni lžíci olivového oleje a 10 minut na něm opékejte vepřové klobásy, dokud nebudou ze všech stran opečené. Přendejte je na talíř. Do kastrolu kápněte další olej, rozprostřete chorizo nakrájené na plátky a restujte 3-4 minuty, dokud nezačne křupat a uvolňovat olej. Přidejte nadrobno krájenou cibuli a bobkový list a smažte dalších 5 minut, dokud cibule nezměkne.
Vmíchejte rajčatový protlak a posypte cukrem. Zvyšte teplotu na středně vysokou a povařte další 2 minuty, dokud směs nezhoustne, pak přilijte ocet. Vařte ještě další minutu, potom přisypte rajčata a zcezené ale neproplachované fazole. Promíchejte a přiveďte k varu. Do omáčky vložte klobásky a přelijte je zbytkem šťávy. Pečete v troubě odkryté 30 minut.
Mezitím si připravte sýrové drobení. Natrhaný bílý chléb bez kůrky a strouhaný parmazán vložte do kuchyňského robotu a spolu s polovinou tymiánu rozmixujte na kaši. Tu rozprostřete na plech a pokapejte zbylým olejem. Pečte vedle nákypu 10 minut a jednou nebo dvakrát drobky promíchejte, dokud nebudou křupavé a zlatavé. Těsně před podáváním je rozsypte na nákyp se zbytkem tymiánu nebo je podávejte stranou, aby si každý mohl posloužit sám.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka