Šakšuka z fety a pečených rajčat - recept cpt. Cooka
6 porcí: 6 rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule, 8 chilli papriček (zelený typ padron nebo sivri), 2 lžičky chilli vloček - turecké vločky pul biber, 1 hrst medvědího česneku nebo špenátu, 10 dkg chleba, 3 vejce, 10 dkg fety, 5 dkg halloumi, sůl
Troubu předehřejte na 200 °C. Středně velká rajčata rozkrojte na poloviny a rozložte řeznou stranou dolů do pekáče, pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte 20 minut. Odstavte a nechte vychladnout. Mezitím na středně velké pánvi s olivovým olejem na mírném ohni opečte cibuli, dokud nezačne karamelizovat, asi 8 minut.
Jakmile cibule změkne, přidejte papriky nakrájené na kolečka a ochuťte je solí, pepřem a chilli. V nouzi lze místo originálních tenkých zelených papriček použít jednu velkou zelenou. Oloupejte slupky z pečených rajčat a ta přidejte je do pánve s cibulí a paprikami spolu s veškerou zbylou šťávou. Rajčata nahrubo rozmačkejte dřevěnou vařečkou a restujte 5 minut na středním plameni. Přidejte medvědí česnek nebo špenát a nechte je minutu zavadnout, poté je stáhněte z ohně. Do směsi zastrkejte na velikost sousta nakrájené kousky chleba (nemáte-li starší chléb, použijte čerstvý, který necháte 5 minut vyschnout v horké troubě). Lžící vytvořte důlky pro vejce a do nich rozklepněte vejce, rozdrobte fetu a nastrouhejte halloumi. Pokapejte olivovým olejem a posypte špetkou chilli vloček.
Ztlumte troubu na 160 °C a pečte shakshuku 12-15 minut. Vejce by měla být upečená, ale uprostřed tekutá, a feta, halloumi a chléb by měly být křupavé a zlatavé.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka