Kukuřičná polévka s chorizem - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 lžíce řepkového oleje, 1.5 dkg másla, 2 cibule, 2 snítky rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 60 dkg konzervovaných kukuřičných zrn, 5 dl plnotučného mléka, 7.5 dkg mančského sýra, 7.5 dkg choriza, 1 lžička řepkového oleje, 5 dkg staršího chleba
Rozehřejte lžíci oleje a máslo na velké pánvi, až zpění. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a 8-10 minut ji opatrně restujte, dokud nezměkne, ale nezbarví se. Přidejte k cibuli polovinu jemně nasekaného rozmarýnu a utřený česnek a ještě několik minut vařte.
Do pánve přidejte dvě třetiny okapané kukuřice z konzervy a před přidáním mléka ji promíchejte. Pomalu zahřívejte, dokud se mléko nezačne vařit, poté přikryjte a 15 minut mírně vařte. Přidejte 2/3 najemno nastrouhaného sýra Manchego a míchejte, dokud se nerozpustí. Odstavte z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem (nebo po částech v mixéru). Hrst kukuřice si nechte a zbytek přidejte do polévky. Podle chuti ji dochuťte a udržujte v teple, zatímco budete připravovat zálivku.
Lžičku oleje rozehřejte na pánvi na středním plameni a 2-3 minuty na něm smažte na drobné kostičky nakrájené chorizo. Do pánve přidejte zbývající rozmarýn, na malé kousky natrhaný starší chléb a odloženou kukuřici. Smažte další 3-4 minuty, dokud chléb nezezlátne a nezkřehne.
Naberte polévku do misek a posypte ji drobenkou choriza a zbylým sýrem. Případnou další drobenku podávejte samostatně, abyste si ji mohli rozdělit. Polévka vydrží v chladničce až 3 dny; během ohřívání polévky osmažte (nebo znovu osmažte) drobenku.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka