Bariská focaccia - recept cpt. Cooka
Foccacia alla barese
1 kus:
na těsto: 7 dkg brambor, 15 dkg hladké mouky 00, 10 dkg semoliny, 1.8 g droždí instantního, 1.6 dl vody, 6 g soli, 1.5 dkg extra virgin olivového oleje,
pro ochucení: 25 dkg třešňových rajčat, 10 oliv Baresana ve slaném nálevu, dobromysl, extra virgin olivový olej, sůl
Brambory uvařte v osolené vroucí vodě. Oloupejte je a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Mouku a droždí nasypte do mísy robotu s hákem, zapněte přístroj a přilijte vodu, ve které jste rozpustili sůl. Když se směs spojí, přidejte olej a brambory.
Těsto položte na naolejovanou plochu a vyválejte zhruba na obdélník, delší část překlopte ke středu a opačnou chlopní přeložte. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat, potom tento postup ještě jednou zopakujte. Nakonec z těsta vytvarujte kouli, vložte ji do olejem vymazané mísy a nechte přikrytou 2 hodiny kynout.
Rozválejte těsto na kolo o průměru 30 cm a vložte je do olejem vymazané formy na pečení. Těsto stlačte prsty, abyste v něm vytvořili spoustu důlků. Omyjte a osušte cherry rajčátka, rozkrojte je napůl a přitiskněte je na focacciu řeznou stranou dolů. Přidejte olivy a oregano, ochuťte olejem a solí a pečte při 250 °C 15-18 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka