Klasické timballo - recept cpt. Cooka
Timballo - la versione tradizionale
8 porcí: 60 dkg mletého masa telecího a vepřového, 5 dl hovězího vývaru, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 1 bobkový list, 1 špetka mleté skořice, 1/2 sklenky suchého bílého vína, 1 lžíce rajčatového protlaku, 50 dkg těstovin rigatoni, 40 dkg italského sýra tuma (nebo primo sale), 9 dkg italského sýra caciocavallo, 12 vajec, 1/2 sklenky hovězího vývaru, strouhanka, 1 lžíce másla, 5 dkg pecorina, sůl, mletý pepř
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji a 5 minut ji opékejte na pánvi na oleji se špetkou soli. Přidejte bobkový list a mleté maso. Osolte, opepřete a přidejte špetku skořice. Maso opékejte 5-6 minut, poté podlijte vínem, přidejte rajčatový protlak a zalijte vývarem. Vařte na mírném ohni asi 1 hodinu.
Rigatoni uvařte al dente. Mezitím smíchejte vejce ve velké míse s nastrouhaným sýrem caciocavallo, solí, pepřem a studeným vývarem. Těstoviny slijte, smíchejte s kouskem másla a strouhaným sýrem pecorino a přidejte polovinu vaječné směsi. Hliněnou formu (pro 8 osob o průměru 24 cm a výšce 10 cm) vymažte tukem a stěny vysypte rozdrobeným suchým chlebem. Na dno dejte vrstvu těstovin, pokryjte je plátky sýra tuma (což je čerstvá fáze ovčího pecorina) a pokračujte vrstvou masové omáčky a další vrstvou vaječné směsi. Pokračujte těstovinami, tuma, masovou omáčkou, vejci a zakončete vrstvou sýra tuma, která bude pěkně gratinovat. Pečte při teplotě 200 °C, dokud vejce nezhutní, přibližně 35 minut. Před vyklopením a podáváním nechte 15 minut odpočívat.
Toto jídlo se vyskytuje v mnoha verzích, tato je typická pro Aragonu, město v provincii Agrigento. Tradičně se připravuje na Bílou sobotu a po dvou dnech odpočinku se jí během pikniku na Velikonoční pondělí. Pokrm se jmenuje timballo, což je slovo, které původně označovalo formu používanou na těstovinové koláče. Na dno lze umístit několik doplňků, například malé masové kuličky, vejce natvrdo nebo plátky chleba.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka