Rustikální omáčka s čekankou, ořechy, špekem a gorgonzolou - recept cpt. Cooka
Sugho rustico con radicchio, noci, speck e gorgonzola
4 porce: 32 dkg těstovin rigatoni, 15 dkg gorgonzoly dolce, 5 dkg gorgonzoly picante, 12 dkg slaniny vcelku, 1 hlávka červené čekanky trevigiano, 4 dkg vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 4 cl mléka, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř
Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Ze slaniny odstraňte kůži, nakrájejte ji na silné plátky a poté na kousky. Česnek oloupejte a nasekejte. Oloupejte čekanku, omyjte ji, osušte a nakrájejte na proužky. Smažte je několik minut na prudkém ohni na oleji s česnekem, solí a pepřem. Nechte tekutinu z vaření odpařit, přidejte slaninu, krátce osmahněte a stáhněte z ohně.
Na mírném ohni za stálého míchání rozpusťte sladkou gorgonzolu po částech s mlékem, aniž by došlo k varu. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě, slijte, až budou al dente, a zalejte je gorgonzolovým krémem a čekankou. Těstoviny rozdělte na talíře a posypte je vlašskými ořechy a nadrobenou pikantní gorgonzolou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka