Citronová rýže s mátou - recept cpt. Cooka
Riso al limone e menta
4 porce:  25 dkg rýže basmati, 1  šalotka, 1  citrón, 2 snítky máty kadeřavé, 2 lžíce extra virgin olivového oleje, sůl, 1/2 l vody
Nastrouhejte kůru z citronu a dejte ji do mísy, vymačkejte jej a přidejte šťávu. Přihoďte nadrobno nasekané lístky z poloviny máty a olej, promíchejte a nechte odstát.
Oloupanou a nadrobno nakrájenou šalotku poduste v hrnci na velmi mírném ohni 7-8 minut, přičemž v polovině vaření přidejte trochu vody, ale nenechte ji zhnědnout. Mezitím rýži propláchněte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, abyste ji zbavili všech zbytků škrobu. Rýži slijte, přendejte na pánev k šalotce a za stálého míchání ji 2-3 minuty restujte. Přilijte vroucí vodu, zamíchejte, podle chuti osolte, přikryjte a vařte rýži 3 minuty na prudkém ohni, poté teplotu snižte a duste pod pokličkou dalších 10 minut. Rozdělte rýži na talíře, načechrejte ji vidličkou, zalejte citronovou směsí a ozdobte lístky máty.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka