Capunsei mantovani - recept cpt. Cooka
4 porce: 3 dkg másla, 6 listů šalvěje, 2 stroužky česneku, 30 dkg domácí strouhanky, 2.8 l horkého vývaru, 3 vejce, 14 dkg grana padano, 1 špetka mleté skořice, mletý pepř, muškátový oříšek, 6 dkg másla, 1 šalotka, 25 dkg rajčatového pyré, tymián, 4 listy bazalky, 7 dl vývaru, 4 dkg grana padano na posypání
Na malé pánvi rozpusťte máslo s lístky šalvěje a rozdrceným a oloupaným česnekem. Na mírném ohni nechte 2 minuty přejímat chuť, vypněte oheň, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut odpočívat. Strouhanku dejte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo se šalvějí a česnekem a promíchejte. Přilijte horký vývar, znovu promíchejte a nechte vychladnout.
Do směsi přidejte vejce, strouhaný sýr, špetku skořice, pepře a trochu strouhaného muškátového oříšku. Smíchejte, abyste získali měkkou, ale pevnou směs. Pokud je příliš suchá, přidejte několik lžic vývaru. Směs rozdělte na kousky a vyválejte je na válečky, ty nakrájejte na pravidelné kousky velikosti lískového oříšku. Kousky rozválejte mezi dlaněmi tak, abyste získali množství podlouhlých nočků nejširších uprostřed a s tenčími konci.
Na pánvi rozpusťte zbylé máslo, přidejte nakrájenou šalotku a nechte ji zavadnout. Přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř, několik lístků tymiánu a očištěné a nasekané lístky bazalky. Vařte 5-6 minut. Během toho ponořte capunsei do zbývajícího vroucího vývaru a minutu poté, co vyplavou, je vytáhněte a nechte okapat.. Přendejte je do teplé mísy a přelijte připravenou omáčkou a posypte strouhaným sýrem grana.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka