Rizoto s hruškou a vlašskými ořechy - recept cpt. Cooka
Risotto con pere, noci a polvere di alloro
4 porce: 32 dkg rýže Carnaroli, 25 dkg hrušek, 20 dkg kozího sýra, 10 dkg másla, 6 dkg vlašských ořechů, 5 dkg prášku ze sušených bobkových listů, extra virgin olivový olej, 3 dkg másla, sůl
Rozehřejte pánev s trochou oleje a restujte na něm rýži, dokud zrnka nezačnou sklovatět. Zalijte vroucí vodou, zamíchejte a přidejte po kouscích máslo, střídavě s naběračkami vroucí vody, a vařte 13-14 minut. Hrušku oloupejte, nakrájejte na kousky a ponořte do vody okyselené citronovou šťávou. Nemáte-ĺi koupený mletý bobkový list, sušené bobkové listy rozmixujte a přeceďte na prášek (vydrží v těsně uzavřené krabici při pokojové teplotě měsíc, hodí se také na ryby a maso). Hrušky scedíte a přidáte do rizota, promíchejte a zjemněte zbytkem másla, podle potřeby dosolte. Přidejte nadrobený čerstvý kozí sýr a nasekané vlašské ořechy, část si nechte stranou na ozdobu. Vypněte oheň a nechte rizoto několik minut odpočívat. Rizoto rozdělte na talíře, posypte vavřínovým práškem a vlašskými ořechy a podávejte.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka