Vylepšená boloňská omáčka - recept cpt. Cooka
8 porcí: olivový olej, 40 dkg mletého hovězího masa, 40 dkg klobásky salsiccia, 20 dkg uzené pancetty, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 1 snítka tymiánu, 1 svazek bazalky, 2 bobkové listy, 2 lžičky dobromysli, 1 hrst sušených hub, 1 lžička přírodního cukru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžičky thajské rybí omáčky, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 dl plnotučného mléka, 4 konzervy nakládaných rajčat, 2 dl bílého vína, 10 dkg parmazánu + další na podávání
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a rozdrobte do něj mleté maso a klobásku zbavenou střívka. Věnujte 30 minut přípravě - mleté maso pustí hodně tekutiny, která se musí odpařit, a pak se bude škvařit ve vlastním tuku. Pokud je pánev příliš suchá, přilijte ještě trochu oleje. Mleté maso míchejte, dokud se na něm neobjeví křupavé hnědé kousky.
Troubu předehřejte na 140 °C. Zatímco se maso opéká, rozehřejte v kastrolu další kapku oleje a 5 minut na něm opékejte pancettu, dokud nezačne hnědnout a uvolňovat tuk. Přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu, tymián, nasekanou bazalku (z níž si malé lístky otrhejte a odložte) a rozdrobte sušené hříbky. Vařte 5 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout. Posypte cukrem, vmíchejte rajčatový protlak, rybí omáčku, koření a ocet. Vařte, dokud směs mírně nezhoustne, a poté vmíchejte maso, mléko a rajčata. Víno použijte k vypláchnutí rajčatových konzerv a vmíchejte ho do pánve. Dochuťte a vhoďte odkrojenou parmazánovou kůru. Přiveďte k varu, přikryjte a přeneste do trouby. Duste 3 hodiny.
Když je boloňská omáčka uvařená, vyklopte do velké pánve na středním plameni tolik porcí, kolik potřebujete. Zbylou boloňskou omáčku nechte zcela vychladnout, poté ji rozdělte do uzavřených nádob a zmrazte až na tři měsíce. Zmrazené porce pak můžete překlopit do hrnce a ohřívat, dokud nejsou horké. Špagety uvařte v hrnci s vroucí osolenou vodou, dokud nejsou al dente, poté je přidejte do omáčky s trochou vody z těstovin a vařte 2 minuty. Vmíchejte strouhaný parmazán a přidejte kapku olivového oleje. Těstoviny a boloňskou omáčku rozdělte do misek, posypte odloženou bazalkou a podávejte s dalším parmazánem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka