Špagety s pestem z polníčku - recept cpt. Cooka
4 porce: 15 dkg polníčku, 2 stroužky česneku, 5 dkg strouhaného parmazánu, 30 dkg špaget, 6.5 dkg piniových semínek, 10 cl olivového oleje, sůl, mletý pepř
Těstoviny uvařte al dente ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě, jak je uvedeno na obalu. Během vaření operte polníček a jemně ho vymačkejte. Odřízněte kořenové konce polníčku. Stroužky česneku oloupejte, odstraňte jádra a rozdrťte je nožem. Česnek a 2/3 piniových oříšků rozmixujte v mixéru, přidejte polníček a nastrouhaný parmazán. Poté postupně přidávejte olivový olej v závislosti na požadované konzistenci. Rychle mixujte, dokud nevznikne hladké krémové pesto. Osolte a opepřete.
Zbylé piniové oříšky pražte na suché pánvi asi 2 minuty. Špagety slijte a odložte si plnou naběračku vody z vaření. Tu přidejte k pestu, znovu promíchejte a pak pesto nalijte na špagety. Posypte piniovými oříšky a případně hoblinkami parmazánu. Podávejte horké.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka