Kořeněné kuře s datlemi a čekankou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 šálku mandlí, 11 dkg datlí, 3 lžíce rostlinného oleje, 45 dkg kuřete, 4 jarní cibulky, 2.5 cm čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky chilli vloček, 1/2 lžičky soli, 2.5 lžíce červené kari pasty, 2 čekankové puky, 1/2 šálku máty peprné
Předehřejte troubu na 180 °C. Mandle opékejte na plechu s okrajem a obačas je prohazujte, dokud mírně neztmavnou a nevoní, 8-10 minut. Nechte je vychladnout, pak nasekejte nahrubo. Vložte nahrubo nasekané datle do malé misky a zalijte je horkou vodou, aby byly zakryté, odložte stranou.
Rozehřejte olej na velké pánvi na středně vysoké teplotě. Mleté kuřecí maso rozložte na pánev do rovnoměrné vrstvy a bez míchání smažte, dokud zespodu nezezlátne, asi 5 minut. Přidejte bílé části cibulek nakrájené šikmo na tenké plátky, jemně nastrouhaný zázvor, utřený česnek, vločky chilli papričky a sůl. Za stálého míchání a drobení kuřecího masa dřevěnou vařečkou vařte, dokud se vše nespojí a kuře už není růžové, asi minutu. Přidejte kari pastu a za stálého míchání znovu restujte, dokud není kuře rovnoměrně obalené, další minutu. Přidejte odložené datle včetně vody z namáčení a za častého míchání restujte, dokud se tekutina neodpaří. Odstavte z ohně a vmíchejte mandle a tmavě zelené části cibulek. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Z čekanky odlamujte jednotlivé listy, naaranžujte je na velký talíř. Lžící na každý rozložte kuřecí směs a posypte natrhanými lístky máty.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka