Cumberlandský koláč s křupavým povrchem - recept cpt. Cooka
Crispy-topped Cumberland pie
6 porcí:  2 stonky řapíkatého celeru, 1  cibule, 2  mrkve, 5  bobkových listů, 3 snítky tymiánu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce worcestrové omáčky, 2 kostky bujónu (masox), 6 dl vody, 85 dkg zadního hovězího, 85 dkg brambor, 2.5 dkg vyzrálého čedaru, 2.5 dkg parmazánu nastrouhaného najemno
Troubu předehřejte na 160 °C. Celer nakrájejte na 1 cm kousky, cibuli nadrobno, mrkev podélně rozkrojte a nakrájeje na kousky a vše s bobkovým listem a snítkou tymiánu nechte 10 minut změknout v kastrolu na másle a polovině oleje. Vmíchejte mouku a poté protlak, worcestrovou omáčku a rozdrobené kostky vývaru.
Postupně přimíchejte horkou vodu, pak přihoďte hovězí nakrájené na větší kusy a přiveďte k mírnému varu. Přikryjte a duste v troubě 2,5 hodiny, poté odkryjte a zapékejte dalších 30 minut až 1 hodinu, dokud maso opravdu nezměkne a omáčka nezhoustne.
A mezitím uvařte brambory v hrnci s vroucí vodou, ne úplně do měkka. Přendejte maso do zapékací misky. Nakrájejte vychladlé brambory na 1 cm silná kolečka a jemně je promíchejte se solí, zbylým olejem a lístky tymiánu. Navrstvěte na hovězí maso a při vrstvení je posypte strouhaným sýrem. Koláč můžete v této fázi zakrýt a nechat v lednici po dobu dvou dnů nebo zmrazit až na tři měsíce. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte 30-40 minut, dokud nebude koláč zlatavý a křupavý a omáčka nebude bublat. Podávejte s hráškem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka