Polentový nákyp po italsku - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 konzerva okapaných nakládaných rajčat, 1/4 šálku bazalky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce suchého červeného vína, 3/4 lžičky soli, 2.75 šálku vody, 3/4 šálku polenty, 1 šálek pecorina, 2 lžíce másla, 2 šálky cukety nakrájené na tenká kolečka, 1.5 šálku parmazánu
Předehřejte troubu na 170 °C. Vymažte zapékací mísu. Na omáčku rozmixujte v mixéru nebo food processoru robotu okapaná rajčata, bazalku, česnek, červené víno a špetku soli. Vodu a zbývající sůi přiveďte k varu v hrnci na středním ohni. Pomalu vmíchejte polentu a za stálého šlehání rozmačkejte případné hrudky. Znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum. Za občasného míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 5 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte nastrouhaný sýr Pecorino Romano a máslo.
Polovinu polenty nalijte do připravené zapékací misky. Polovinu tenkých plátků cukety rozložte do jedné vrstvy, aby se jen mírně překrývaly. Navrch nalijte polovinu omáčky a posypte polovinou parmazánu. Vrstvy zopakujte a poté je přikryjte hliníkovou fólií. Pečte 30 minut, pak odkryjte a pokračujte v pečení, dokud sýr lehce nezhnědne, přibližně dalších 10 minut. Nechte 5 minut stát. Ozdobte lístky bazalky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka