Pastinákový tartiflette - recept cpt. Cooka
6 porcí: 5 dkg másla + nějaké na vymazání mísy, 1 kg pastináku, 1 lžíce olivového oleje, 20 dkg anglické slaniny, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 1 dl bílého vína, 16 dkg crème fraîche, 22 dkg francouzského sýra reblochon nebo jiného poloměkkého, 8 dkg gruyèru nebo Comté
Předehřejte troubu na 200 °C. Středně velkou mělkou zapékací misku lehce vymažte máslem. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přidejte šikmo nakrájené plátky pastináku tlusté 3-4 mm. Povařte pět minut, poté sceďte a nechte mírně vychladnout.
Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni a opečte na něm proužky slaniny, dokud lehce nezezlátne. Pomocí děrované lžíce ji přendejte na talíř. Na stejné pánvi rozpusťte máslo a za častého míchání smažte na plátky nakrájenou cibuli 6-8 minut dozlatova. Osolte a opepřete, přidejte drcený česnek a restujte ještě minutu. Přilijte víno a nechte jemně bublat, dokud se nezredukuje na polovinu, a pomocí dřevěné vařečky seškrábejte přiškvarky ze dna pánve. Odstavte z ohně a vmíchejte 2/3 créme fraiche. Podle chuti dosolte.
Na dno připravené zapékací misky rozložte třetinu plátků pastináku a přikryjte je polovinou cibulové směsi. Rozprostřete polovinu slaniny a přidejte hojně černého pepře. Navrstvěte polovinu plátků sýra. Pak přijde polovina zbývajících plátků pastináku, zbývající cibule a slanina, plátky sýra s trochou černého pepře. Nahoru položte poslední plátky pastináku. Potřete zbytkem créme fraiche a posypte strouhaným sýrem gruyére.
Pečte 25-30 minut dozlatova a až povrch bublá. Podávejte s jednoduchým zeleným salátem přelitým ostrou zálivkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka