Cizrnové lasagne s dýní - recept cpt. Cooka
Lasagne di ceci alla zucca
6 porcí:  10 dkg cizrnové mouky, 12 dkg hladké mouky, 6 dkg semoliny plus další na vál, 12 dkg pecorina, 10 dkg pršutu, 2  vejce, 1  bílek, 80 dkg tykve, 2 listy zelí, 1/2  pórku, 6 dl mléka, 6 dkg másla + něco na vymazání formy, 6 dkg hladké mouky, muškátový oříšek, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Na vál prosejeme cizrnovou mouku s hladkou moukou dvounulkou, přidáme semolinu a doprostřed dáme lžičku oleje, vejce a bílek. Hněteme 10 minut, dokud těsto není pružné, a necháme ho hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii. Dýni nakrájenou na kostičky podusíme s nakrájeným pórkem a trochou oleje. Přidejte na nudličky nakrájenou sušenou šunku (v riginále se používá coppa - italská sušená krkovice) a nakrouhané zelí a 2 minuty povařte a dochuťte solí. Na mírném ohni rozpusťte máslo, vmíchejte zbylou mouku, přidejte mléko a nechte zhoustnout. Odstavte z ohně, do bešamelu přidejte polovinu sýra pecorino, trochu muškátového oříšku, sůl a pepř.
Vál posypeme trochou semoliny a těsto vyválíme (ne příliš tenké). Nakrájejte je na velké obdélníky a uvařte je v osolené vodě. Vymažte zapékací mísu máslem, potřete dno trochou bešamelové omáčky a poté sestavte lasagne tak, že střídáte těstoviny, bešamelovou omáčku, dýňovou omáčku a sýr pecorino. Na závěr je potřete dýňovým ragú a pečte 40 minut při 180°.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka