Sýrová focaccia z Recca - recept cpt. Cooka
Focaccia di Recco col formaggio
2 kusy:  40 dkg hladké mouky, 40 dkg italského sýra crescenza nebo stracchino, 2 dl vody, 5 cl olivového oleje do těsta + něco na plech, 6 g soli, 2 cl olivového oleje na potírání, 2 cl vody
Do mísy kuchyňského robotu dejte mouku, sůl, vlažnou vodu a olivový olej. Hněťte 5 minut pomalou rychlostí, dokud se vám nevytvoří homogenní koule, pak mírně zvyšte rychlost a hněťte dalších 5 minut. Rukama vytvarujte kouli, uhlaďte ji a nechte 30 minut až hodinu odpočívat při pokojové teplotě a pod vlhkou utěrkou, aby nevyschla.
Plech o rozměrech 25 x 35 cm s okrajem vymažte olejem. Těsto rozdělte na polovinu. Vezměte první kus těsta: třetinu si nechte na vrchní zakrytí focaccie, které bude mnohem tenčí než základ. Větší část rozválejte válečkem na obdélník, pak těsto po částech roztáhněte rukama, aby bylo větší než plech. Dávejte pozor, abyste ho nepropíchli, v tom případě otvor zakryjte těstem. Roztažené těsto položte na plech tak, aby lehce přesáhlo okraje. Dvěma lžícemi rozetřete polovinu velmi měkkého kravského sýra nahoru na malé hromádky ve vzdálenosti 2 až 3 cm od sebe a od okrajů. Zapněte troubu a předehřejte pouze spodní část na maximální teplotu. Zbylou třetinu prvního těsta vyválejte velmi tence, nejprve válečkem a poté opět rukama jak na štrůdl. Toto těsto položte na sýr, dobře zamáčkněte okraje a rukama udělejte nad kupičkami sýra asi 2 cm široké otvory. Přecnívající okraje ořízněte válečkem a povrch potřete směsí olivového oleje, vody a špetek soli.
Pečte co nejníž v troubě 10-12 minut, poté dopečte zapnutím horní části trouby po dobu asi 5 minut, dokud není povrch křupavý a místy tmavý a spodek propečený. Z druhého těsta připravte stejným postupem další focacciu. Podávejte teplé nebo horké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka